Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

Randers Kirkemusikfestival Åbningskoncert

28 september @ 15:00

Ensemble med DR Vokalensemblet & Martina Batič.

DR Vokalensemblet og chefdirigent Martina Batič åbner Randers Kirkemusikfestival med over 400 års fantastisk kormusik fra både den katolske og lutherske tradition – både i Danmark og andre dele af Europa.

Denne åbningskoncert med DR Vokalensemblet præsenterer kirkemusik fra over fire århundreder, samtidig med, at vi fejrer to musikalske jubilæer – 200-års jubilæet for den store østrigske symfoniker Anton Bruckner og 80-års fødselsdagen for den danske komponist og indflydelsesrige pædagog Niels La Cour.

Bruckners omfattende repertoire af kirke- og kormusik bliver ofte overskygget af hans mægtige orkesterværker – men for den stærkt troende komponist var de en hjertesag og en genre, som han vendte tilbage til gennem hele livet. Niels La Cours Tre latinske motetter, smukt og elegant udformet omkring ældgamle melodier, har været en fast og højt elsket del af korrepertoiret lige siden deres udgivelse i 1982.

Denne koncert med DR Vokalensemblet præsenterer også noget af den allernyeste kirkemusik i form af Christian Præstholms jublende latinske udsættelse af Salme 146, sammen med flere nye toner, specielt komponeret til denne koncert.

Koncerten finder sted på mikkelsaftensdag, dagen før mikkelsdag den 29. september. Her er der tradition for at fejre Sankt Michael – den øverste blandt ærkeenglene og en betydningsfuld skikkelse ikke kun i den kristne tro, men også i jødedommen og islam. Selvom mikkelsdag ikke længere markeres i den danske lutherske kirke, har festdagen i århundreder været en vigtig dato i kirkens kalender, og der er komponeret megen musik til den.

Denne eftermiddag hører vi to renæssancemotetter til latinske tekster, der beskriver det store slag, hvor Sankt Michael besejrer ‘dragen’ – ondskabens kræfter. Motetterne stammer fra Kronbog Korbog – den internationalt betydningsfulde danske samling af kirkemusik fra 1500-tallet, som omfatter værker af en række europæiske komponister.

Fra vores egen tid afslutter DR Vokalensemblet koncerten med værker til ære for Sankt Michael af to nutidige engelske komponister – Robert Saxton og Michael Tippett. Og til allersidst Rorate Coeli, et virtuost værk af den skotsk-amerikanske Thea Musgrave, som beskriver krigen i himlen, da Sankt Michael besejrer ondskabens magter for sidste gang.

Program

Anton Bruckner

Christus factus est

Anton Bruckner

Locus Iste

Anton Bruckner

Ave Maria

Niels la Cour

Tre latinske motetter

Christian Præstholm

Tre latinske motetter (uropførelse)

Francois Gallet

Factum est silentium (fra Kronborg Korbog)

Melchior Schramm

Consurgat Domine Michael Archangelis (fra Kronborg Korbog)

Ivo de Vento

Factum est silentium (fra Kronborg Korbog)

Robert Saxton

Hymn to St Michael

Michael Tippett

Plebs Angelica

Thea Musgrave

Rorate Coeli

Detaljer

Dato:
28 september
Tidspunkt:
15:00

Sted

Sct. Mortens Kirke
Vester Kirkestræde 7
Randers, 8900
+ Google Maps